Karczochy – samo zdrowie

W karczochach znajduje się wiele cennych składników, więc spożywanie tych warzyw korzystnie wpływa na zdrowie. Jeden ugotowany na parze karczoch w 20 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a 15 proc. dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Inne witaminy obecne w tym warzywie to E i A. W karczochu jest też sporo pierwiastków, m.in. żelazo, miedź, magnez, fosfor, wapń, sód, potas. Co więcej, karczochy są bogatym źródłem flawonoidów – przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie i ochronnie na komórki, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Redukuje cholesterol i walczy z nowotworami

karczochyW karczochu znajdują się cynaryna i luteolina. Cynaryna ma działanie żółciopędne i obniżające poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi. Testy kliniczne potwierdziły, że związek ten potrafi obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o około 60 proc., nie wykazując żadnych efektów ubocznych. Podobne działanie ma luteolina. Udowodniono również, że luteolina (i jej pochodne) działają przeciwzapalnie, a nawet antynowotworowo. Naukowcy z Uniwersytetu w Reading potwierdzili, że spożywanie wyciągu z liści karczocha np. w postaci dostępnych bez recepty suplementów diety wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu.

Pomaga w odchudzaniu

Kto chce pozbyć się zbędnych kilogramów, powinien pamiętać o karczochu. Zawarta w nim niacyna hamuje rozpad tłuszczów i przyspiesza metablizm. Jeden ugotowany na parze karczoch ma zaledwie 60 kalorii. Wyciągi z karczocha stanowią składnik wielu tabletek na odchudzanie.

Oczyszcza organizm

Obecne w liściach karczocha substancje aktywne wpływają na wytwarzanie żółci i działają ochronnie na komórki wątroby. Wyroby z liści karczocha wspomagają funkcje trawienne żołądka i wątroby, a także ułatwiają oczyszczanie organizmu. Spożywanie karczochów zaleca się w leczeniu miażdżycy tętnic. Dieta bogata w karczochy przyśpiesza usuwanie toksycznych produktów przemiany materii z organizmu.