Chory na cukrzycę: jaką powinien stosować dietę?

To lekarz powinien ustalić prawidłową dietę cukrzyka. Co ważne, w przypadku dużej nadwagi każda obniżka masy ciała jest korzystna. Ale z umiarem – nie wolno jej jednak przeprowadzać w formie głodówek. Dotyczy to przede wszystkim osób leczonych insuliną.

Równie groźne, jak zwiększony poziom cukru, jest niedocukrzenie grożące zaburzeniami funkcji mózgowych i śpiączką cukrzycową. Na wypadek groźnych dla życia spadków poziomu glukozy każdy cukrzyk powinien zawsze mieć przy sobie słodki napój, który może spożyć w nagłej potrzebie.

Na co dzień węglowodany proste, takie jak cukier, słodycze czy ciasta powinny zostać wyłączone z diety cukrzyka. Dużo korzystniejsze są węglowodany złożone pochodzące z pełnoziarnistego pieczywa, makaronów  lub kasz. Są one lepiej tolerowane przez cukrzyków a ich spożywanie nie prowadzi do dużych wahań poziomu cukru. Inne korzystne w cukrzycowej diecie produkty to białko roślinne, chude mięso oraz ryby.

W cukrzycy leczonej tylko dietą lub lekami doustnymi liczba posiłków nie musi przekraczać trzech na dobę. Chorzy leczenie insulinami zwykle powinni spożywać 4-5 posiłków dziennie, ściśle według zaleceń lekarza.