Naukowcy ostrzegają: picie zielonej herbaty zmniejsza stężenie nadololu we krwi. Nadolol to lek stosowany w leczeniu m.in. nadciśnienia, zaburzeń rytmu serca, u pacjentów po zawałach. Wyniki badania na temat interakcji zielonej herbaty i nadololu opublikowano w “Clinical Pharmacology & Therapeutics”.
W badaniu wzięło udział dziesięciu zdrowych ochotników. Części z nich podawano do picia wodę, pozostali spożywali trzy filiżanki zielonej herbaty w ciągu doby. Następnie całej grupie podano dawkę 30 mg nadololu. Gdy lekarze oceniali stężenie leku we krwi badanych, okazało się, że u osób, którym podawano zieloną herbatę, był on o 76 proc. niższy niż u pijących wodę.
Badacze podkreślają, że wyniki eksperymentu odnoszą się tylko do herbaty zielonej i nadololu, nie obejmują ani innych leków, ani pozostałych gatunków herbat.
Oprócz zielonej herbaty w interakcje z lekami wchodzą również inne produkty, m.in. sok grapefruitowy, kawa, mleko, alkohol, napoje typu cola, lukrecja (składnik wielu słodyczy). Z tego względu lekarze zalecają, by lek zawsze popijać wodą, nigdy nie mieszać go z gorącymi napojami (wysoka temperatura może zmniejszyć jego skuteczność) ani nie zażywać go w połączeniu z alkoholem.