W trosce o osoby chore na cukrzycę, specjaliści podzielili warzywa i owoce na kilka grup. To bardzo przydatna ściąga dla wszystkich zmagające się z tą chorobą.
- Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi).
- Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta).
- Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki).
- Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
Osoby chore na cukrzycę mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń produkty z grup I i II. Pozostałe stanowią zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki i powinno się ich unikać.
Warto również pamiętać, że grejpfrut może wchodzić w niepożądane reakcje z wieloma lekami. Należy więc spożywać go w ograniczonych ilościach.