Żołty ser – tak, ale z umiarem. Szczególnie, gdy zmagamy się z nadciśnieniem

Jemy go na zimno i na ciepło, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale może być także składnikiem sałatek, zapiekanek i farszów. Ma dość wysoką cenę, ale jemy go chętnie sądząc, że jest bardzo zdrowy. A jak jest naprawdę?

Sery twarde są jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, chronią więc nasze kości przed osteoporozą a zęby przed próchnicą.

Niestety, zawierają także sporo soli, więc osoby mające zbyt wysokie ciśnienie powinny znacznie ograniczyć jego spożywanie. Inną wadą żółtego sera jest jego wysoka kaloryczność (i to zarówno w przypadku serów pełnotłustych, jak i półtłustych) i duża zawartość cholesterolu.

Na żółty ser powinni uważać także migrenowcy: zawarta w nim tyramina może wywoływać bóle głowy.